Haberler
- İstanbul'un eski vaizlerinden İbrahim Subaşı'nın cenazesi, Fatih...
- Niksar Kent Konseyi 2012 yılının ilk toplantısını yaptı....
- Niksar'da sertifikalı organik meyve ve sebze yetiştiriciliği...
- Yüzlerce talebe ve hoca yetiştiren Niksarlı din alimlerinden İ...
- Ak Parti Niksar İlçe Başkanı Yıldız; “Köylerimize hizmetin en g...
- Niksar İlçemizdeki Hayvan Sahiplerinin Dikkatine... 02.12.2011 tarih...
- Günebakan Belediyesi maddi anlamda zor günler geçiriyor. Bel...
- Vakıflar Genel Müdürlüğünce Niksar'da yapımı tamamlanan İş ...
- 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına g...
- Tokat'ın Niksar ilçesinde çevre yolu kenarında yanarak tanÄ...
|
HoÅŸ geldiniz,
Ziyaretçi
|
Hatipoğlu Türküsü ve Hikayesi
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Yöresel Türkülerimiz ve Hikayeleri
|
BAŞLIK: Hatipoğlu Türküsü ve Hikayesi
Hatipoğlu Türküsü ve Hikayesi 2 yıl, 5 ay önce #348
|
HATİPOĞLU TÜRKÜSÜ
Reşadiyanin Nebişeyh köyünde 1940 lı yıllarda Hatipoğlu ve Dallıoğlu aileleri arasında, muhtarlık yüzünden bir sürtüşme başlar. Bu sürtüşmenin sebebi, Hatipoğlu'nun muhtar olduğu halde Dallıoğlu'nun misafirlerini ağırlamasıdır. Bu anlaşmazlık gittikçe ölümle sonuçlanacak bir kavgaya dönüşür. Bu aileler, birbirlerine düşmanca tavır almalarına rağmen aynı zamanda akrabadırlar. Hatipoğlu'nun oğlu Mehmet, Dallıoğlu'nun oğlu Tevfik'in eniştesi, aynı zamanda da birbirlerinin teyze çocuklarıdır. Tevfik yayladadır. Hatipoğlu'nun çocukları bunu duyunca yaylaya giderler. Tevfik'i bulup, korkutmak ve gözdağı vermek isterler. Ormanda Tevfik'i sıkıştırırlar. Olayın devamı yaylaya kadar sürer. Tevfik evde, hapis kalmış ve çaresiz durumdadır. Hatipoğlu'nun çocukları, Tevfik'in kapısına kadar gelip kapıyı kırarak içeri girmek isterler. Bunun üzerine Tevfik silahına sarılır ve teyze çocuğu olan eniştesi Mehmet'i kapının önünde vurur ve Mehmet orada ölür. Bu olay üzerine köyün türkü yakıcıları, olayı aşağıdaki sözlerle dile getirerek ölümsüzleştirirler. Hatipoğlu nam verdi Memlekete şan verdi Muhtarlığın yüzünden Oğlunu kurban verdi Yayla yaylaya bakar Yayla suyu yan akar Vurma beni kayinçi Bacın evde yol bakar Koymuşlar arabaya Benziyor darabaya Nasıl kıydın lan Bu kadar merhabaya Yaylaya gideceğim Yarimi nideceğim Tevfik Getirin balakları Vuruldum gideceğim Yayla yaylaya karşı Yayla olmuş bir çarşı Vurma beni kayinci Dosta düşmana karşı Tabancamı yağladım Sol böğrüme bağladım Eniştemi vurunca Geri döndüm ağladım Hebüllü'den geçiyor Hatipoğlu'nun itleri Vurmuşlar Mehmet'i Dallıoğlu'nun yiğitleri Yaylaya giden atlı Ne garertli gayretli Söyleyin Nazile'ye Ağlasın dertli dertli Hatipoğlu (Damla Yıldırım) |
|
Son Düzenleme: 1 yıl, 2 ay önce Düzenleyen niksarhuseyingazi.
|
|
Sayfa oluşturulma süresi: 0.26 saniye
In order to view this page you need Flash Player 9+ support!