Haberler
- İstanbul'un eski vaizlerinden İbrahim Subaşı'nın cenazesi, Fatih...
- Niksar Kent Konseyi 2012 yılının ilk toplantısını yaptı....
- Niksar'da sertifikalı organik meyve ve sebze yetiştiriciliği...
- Yüzlerce talebe ve hoca yetiştiren Niksarlı din alimlerinden İ...
- Ak Parti Niksar İlçe Başkanı Yıldız; “Köylerimize hizmetin en g...
- Niksar İlçemizdeki Hayvan Sahiplerinin Dikkatine... 02.12.2011 tarih...
- Günebakan Belediyesi maddi anlamda zor günler geçiriyor. Bel...
- Vakıflar Genel Müdürlüğünce Niksar'da yapımı tamamlanan İş ...
- 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına g...
- Tokat'ın Niksar ilçesinde çevre yolu kenarında yanarak tanÄ...
|
HoÅŸ geldiniz,
Ziyaretçi
|
Deli Şükrü Türküsü ve Hikayesi
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Yöresel Türkülerimiz ve Hikayeleri
|
BAŞLIK: Deli Şükrü Türküsü ve Hikayesi
Deli Şükrü Türküsü ve Hikayesi 2 yıl, 5 ay önce #350
|
DELİ ŞÜKRÜ TÜRKÜSÜ
Deli Şükrü ReÅŸadiyenin Kızılcaören Köyünden Hacı OsmanoÄŸullarındandır. Küçük yaÅŸta babasını kaybetmiÅŸ ve amcasının yanında büyümüştür. Hamdi adında bir erkek ve beÅŸ tane de kız kardeÅŸi vardır. Cumhuriyetin ilanından önceki yıllarda, Osmanlı Devletinin idare tarzına göre Deli Şükrü yöremizde Mıntıka Müdürlüğü yapmaktadır. Görevli olduÄŸu süre içinde daima fakirden, garibandan yana olmuÅŸ, zorbaların da korkulu rüyası haline gelmiÅŸtir. Yörede “fakir babası olarak tanınmıştır. Deli Şükrü'nün bu davranışları zorbaların zoruna gider, fakat birÅŸey de yapamazlar. Bundan kurtulmak için Deli Şükrü'yü Sivas Valisi ReÅŸit PaÅŸaya ÅŸikayet ederler. Vali'yi öyle doldururlar ve kendilerine öyle acındırırlar ki Vali olayı yerinde incelemek üzere ilçeye gelir. Hazırlanan komplo gereÄŸi Deli Şükrü suçlu bulunarak Bayburt'a sürgün edilir. Zorbalar Bayburt'u da az bularak Sivas'a götürmeyi baÅŸarırlar ve hapsettirirler. Deli Şükrü hapiste yatarken Sivas eÅŸraflarından birisi Vali ReÅŸit PaÅŸa'ya bir at hediye eder. At huysuz olduÄŸu için kimse binemez. Birçok kiÅŸi dener; fakat, hiç kimse ata binmeyi baÅŸaramaz. Buna binse binse biniciliÄŸi ile meÅŸhur olan Deli Şükrü biner derler. Durum ReÅŸit PaÅŸa'ya ulaşır. Vali ReÅŸit PaÅŸa, Deli Şükrü'yü getirtir, ata binmesini ister; ancak, Vali'nin çevresindekiler Deli Şükrü'nün kaçabileceÄŸini söylerler. Vali bu tür endiÅŸeleri kabul etmez. Ne pahasına olursa olsun Deli Şükrü'yü ata bindirir. Deli Şükrü atın yelesinden tutar, atı sever, okÅŸar ve bir sıçrayışta ata atlar, gözden uzaklaşır. Arkadan dedikodular baÅŸlar, birçoÄŸu Deli Şükrü'nün gelmeyeceÄŸini söylerler; fakat, Deli Şükrü, dedikoduları haksız çıkartarak geri döner. ReÅŸit PaÅŸa, Deli Şükrü'nün bu mertçe davranışını takdirle karşılar. Deli Şükrü'yü yanına çağırtır, gönlünü alır ve birkaçta hediye vererek affettiÄŸini söyler. Zenginin delisi, fakirin velisi Deli Şükrü hapisteyken halk ona sevgisini aÅŸağıdaki ÅŸekilde dile getirmiÅŸtir. Konaklar yaptırdım Uzun Çarşıya Camlı pencereleri karşı karşıya Haber anlatamadım ReÅŸit PaÅŸaya Gelme emmim, gelme, dönmem geriye Beni sürgün ettiler Angıldere'ye Atımı çektim de binek taşına Elim yetiÅŸmiyor eyer kaşına Benden selam söylen Hamdi gardaÅŸa Gelme emmim, gelme, dönmem geriye Beni sürgün ettiler Angıldere'ye Kır atımda kirim kirim kiÅŸniyor BeÅŸ bacım var evde nakış iÅŸliyor Bilmem Hamdi kardeÅŸim niÅŸliyor Gelme emmim, gelme, dönmem geriye Beni sürgün ettiler Angıldere'ye Deli Şükrü derler namı var idi MaÄŸripten maÅŸrıka ÅŸanı var idi Bahar geldi karlı daÄŸlar eridi Gelmem emmim, gelme, dönmem geriye Beni sürgün ettiler Angıldere'ye Rafet Duman-Refik Akpınar Deli Şükrü Deli Şükrü (Damla Yıldırım) Sevda Gül - Deli Şükrü |
|
Son Düzenleme: 1 yıl, 2 ay önce Düzenleyen niksarhuseyingazi.
|
|
Sayfa oluşturulma süresi: 0.28 saniye
In order to view this page you need Flash Player 9+ support!