24 Mayıs 2012, Perşembe
   
Yazı Boyutu

Hüseyin Gazi Türbesi İlgi Bekliyor

Tokat İl Dahilinde Mezarlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Veysel Şahin Niksar'daki mezarlıklarla ilgili çalışmalarda bulunarak yetkililerin harekete geçmesi için çağrı yaptı.

Tokat İl Dahilinde Mezarlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Veysel Şahin Niksar'da bulunan mezarlıklarla ilgili çalışmalarda bulunarak yetkililerin harekete geçmesi için çağrı yaptı. Niksar'da bulunan Melik Ahmet Danişmend Gazi'nin kardeşi Hüseyin Gazi'nin mezarını, Belediye Başkanı Duran Yadigar'la ziyaret eden Dernek Başkanı Şahin, türbenin onarımı için Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'a başvuracağını ifade etti. Başkan Yadigar'ın vermiş olduğu destekten de memnun olduğunu ifade eden Şahin: “Bu hususta bize yardımcı olan Niksar Belediye Başkanımıza ve ekibine göstermiş oldukları hassasiyettin yanı sıra bu türbenin kısa zaman da onarılması için verdiği destekten dolayı teşekkür ederim” dedi.
Mezarlıkların önemine değinen Dernek Başkanı Şahin: “Eninde sonunda bu mezarlıklara herkes gelip yatacaktır. Ruhumuzu teslim ettikten sonra herkesin uğrayacağı yerdir burası. Atalarımıza saygı duyulmasını istiyor, halk ve kurumların  buralara sahip çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Hüseyin Gazi'nin mezarının 2006 yılındaki durumu

Hüseyin Gazi'nin mezarının 1970'li Yıllardaki durumu  

huseyingazi2010

Hüseyin Gazi'nin mezarının günümüzdeki otlar ve çalılar arasında kalmış, duvarları yıkılmış hali.

Orijinal hali 2,5 X 4 metre boyutunda olan ve daha sonradan bunun üzerine çocuk mezarı gibi küçük boy bir mezar yapılmış, onun da zamanla kırılmış içler acısı hali...

Bu manzarayı görüpte duygulanmamak elde değil. Anadolu topraklarını vatan yapmak için kanını akıtan, canını seve seve veren şehitlerimize ve gazilerimize karşı bu kadar duyarsız olmamız gerçekten içler acısı.

Hüseyin Gazi'yi ziyarete gelen ve orada Kur'an-ı Kerim okumak için abdest almak isteyen ziyaretçilerin abdest alacağı bir su ve namaz kılacağı kapalı bir mekan bulunmamaktadır.

Hüseyin Gazi'nin mezarını ziyaret için gelenlerin araçlarıyla rahat olarak çıkacakları asfalt bir yol bulunmamaktadır.

Hüseyin Gazi Tepesinde bulunan ve 1970'li yıllarda tepesine bayrağımızı diktiğimiz kaya mezarı da acilen ziyarete açılmalı ve turizme kazandırılmalıdır.

Hüseyin Gazi Tepesindeki Kaya Mezarının 1970'li yıllardaki bayrağımızın dalgalandığı görkemli hali...

Hüseyin Gazi Tepesindeki Kaya Mezarının yalnızlığa terkedilmiş, inilecek yolu kalmamış, üzerindeki bayrak direği yıkılmış hali...


Hüseyin Gazi Kimdir?

Hüseyin Gazi Selçuklu Alperenlerinden Melik Gazinin kardeşidir:

Hüseyin Gazi, Niksar ilçesine 7 km uzakta bulunan bir köydedir. Selçuklu Alperenlerinden Melik Gazi’nin kardeşidir. Anadolu’nun fethi sırasında Melik Gazi ve kardeşlerinin Tokat ve çevresinde ne büyük hizmetler yaptıklarını biliyoruz. Artova’dan, Zile’ye, Sulusaray’a; Almus’tan Başçiftlik’e, Reşadiye’ye kadar uzanan bütün Tokat’taki Alperenlerin herhangi bir şekilde Melik Gazi ile alakası var. Ya kardeş, ya çocukları, ya yol arkadaşları, ya askerleri, ya da Yesevi Ocağının birer gönül eri olmaları nedeniyle tarih içindeki irtibatları kesilmiyor.

Hüseyin Gazi köyündeki, Alperenlerin de kendine göre bir menkıbesi var. Anlatılanlara göre köyün sahibi, Niksar’daki kralın kızıdır. Kız son derece güzeldir. Bu güzelliğini Kelkit ırmağının serin sularında her sabah kimse görmeden yıkanarak kazanmaktadır. Kralın kızı, Kelkit ırmağından çıktıktan sonra beyaz atıyla rüzgârın sırtına binercesine, Şu anda Köy halkı tarafından Tekke olarak adlandırılan ve taştan yapılan saraya geliyor. Burada güneşlenerek güzelliğine güzellik katıyor.

Hüseyin Gazi, yöreyi fethetmek için Şeher tepesinden etrafı seyrediyor. Kızıltepe’ye gelip Kral kızının sarayını gözetliyor. Kızı görüp hayran kalıyor.

Askerlerini toplayıp bu sarayın alınmasını, yöredeki halkın da İslâm’a davet edilmesini arkadaşlarına sıkı sıkı tembih ediyor.

Kral kızı, taş sarayın gözetleme yerinden Aşağı Gebeli’ye doğru bakıyor.

Hüseyin Gazi ve askerlerini görüyor. Hemen sarayda ne kadar muhafız varsa etrafa yerleştiriliyor. Büyük bir muharebe başlıyor.

Hüseyin Gazi, bir kısım askerlerini de Çakıl Tepesinden, Namlı Hana, oradan da ormanların arasından saklanarak geceleyin hücuma geçmelerini emir veriyor.

Hüseyin Gazi ve arkadaşları oyalama taktiği yaparak kahramanca savaşıyorlar. Birçok şehit veriliyor. Akşam olunca Taşsaray arkadan kuşatılıyor. Kapılar zorlanarak açılıyor…

Taşsaray ve içindekiler teslim alınıyor. Kral Kızı, Hüseyin Gazi’nin cesaretine, zekâsına hayran kalıyor. Binlerce yıldır alınamayan kalenin bir gecede nasıl fethedildiğine şaşırıyor. Gönlü Hüseyin Gazi’yi arzuluyor. Fakat tek söz söylemiyor.

Hüseyin Gazi, Taşsarayın mensuplarını topluyor. “Bundan sonra serbestsiniz. Size kimse dokunamaz. İsteyen Tevhit inancını seçsin Müslüman olsun. Bizimle kardeş olsun. İsteyen kendi dininde kalsın. Aşağıya yurt yuva kurun. İsteyen sevdikleriyle birlik olsun, Taşsarayda otursun. Şunu da bilesiniz ki, bu beldeler artık Türklerin olmuştur. Canımız pahasına da olsa buraları bırakmayız.”

Bu sözden sonra Taşsarayda yaşayan halkın çoğu Müslüman oluyor. Bir kısmı Erbaa’ya göç ediyor. Kralın Kızı da Müslüman oluyor. Sevdiği Hüseyin Gazi’nin yanında kalıyor.

Hüseyin Gazi kardeşleriyle yöreyi Türk’ün vatanı yapmak için büyük uğraşlar veriyor. Yıllar sonrada vefat ediyor.

Kabrinin içine atını, kullandıkları silahları, zırhlarını gömüyorlar. Bu sebeple bu güne kadar gördüğüm Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait en büyük mezar olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık (4m. X 2,5m.). Bu mezar da pek çok tarihî mezar gibi tahrip edilmiştir.

Hüseyin Gazi Mezarı ve Kaya Mezarı İçin Neler Yapılabilir?

  1. Hüseyin Gazi Tepesi ile köy arasında kalan yaklaşık 2 km. yol asfaltlanmalıdır.
  2. Hüseyin Gazi Mezarı onarılmalı Selçuklu mimarisine uygun olarak kubbeli  ve kemerli bir yapı ile üzeri kapatılmalı türbe haline getirilmelidir.
  3. Yapılacak türbeye ziyaretçilerin abdest alabilmeleri için su getirilmelidir.
  4. Türbenin kenarında ziyaretçilerin namaz kılabilmeleri için bir bölüm yapılmalıdır.
  5. Kaya mezarına ziyaretçilerin rahatlıkla inebilmeleri için çevre düzenlemesi ve beton merdiven yapılmalıdır.

Niksar Danişmend Gazetesi'ne böyle bir konuyu gündeme taşıdığı için çok teşekkür ediyoruz.

Facebook'ta Paylaş

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile


In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Giriş Yap

İstatistikler

Bugün: 47
Dün: 517
Bu Ay: 14359
Toplam: 242306

Şu anda 42 konuk çevrimiçi

Albümden Resimler


Köyümüz 30
Köyümüz 30

Hava Durumu

58°
14°
°F | °C
Clear
Humidity: 79%
Thu
Thunderstorm
50 | 72
10 | 22
Fri
Chance of Storm
46 | 73
7 | 22
Sat
Chance of Rain
50 | 72
10 | 22